Mısır Flake
Besiciler, arpa yerine Mısır Flake var artık!
Sahip olduğu lezzet ve kokusuyla, danaların yem tüketimini arttırır.
Arpaya göre %40 daha fazla nişasta ihtiva eder.
Mısır Flake’nin nişastasının % 98’i sindirilir. Arpa’nın ki düşüktür.
Mısır Flake’in enerjisi Arpa’dan % 15 daha fazladır. 1 kg Arpa yerine, 850 gr Mısır Flake kullanarak aynı performansı yakalarsınız..
Mısır danesi Flake işlemi öncesinde elenir, içindeki yabancı madde, koçan, taş, toprak ve mısır kırıklarından ayrıştırılır. Arpa % 5’e kadar yabancı madde içerir.
Arpa kullanımında dışkıda sindirilmemiş arpa taneleri görürken, Mısır Flake haşlama teknolojisi sayesinde tamamen sindirilir. Paranız gübreye karışıp uçmaz.
Yüksek enerji ve nişasta içeriği sayesinde besi Sonunda danalarınızın kısa zamanda semirmesini sağlar. Karkas randımanınızı yükseltir, kârınız arttırır.
Kullanım kolaylığı sağlar. İşletmenizde ezme veya kırma işlemine gerek duymadan direkt kullanabilirsiniz.
Mısır Flake birinci ürün mısırdan üretilir. Kalitesi standarttır. Arpanın kalitesi çok değişkendir.
 
uzmana sor
Kuru Dönem Yemi

Sunar kuru dönem yemi, anyonik özelliği ile doğum sonrası gözlenebilecek güç doğum problemleri, sonun kolay atlılamaması, doğum felci, rahim yolu iltihaplanmaları gibi problemlerin önlenmesini sağlarken, maksimum süt verimliliğini korur.

Uzmana Sor
Koronavirüs Rehberi

Çiftliğinizi COVID-19 Etkilerine Hazırlamak

COVID-19 nasıl bulaşır ve kimler risk altındadır?

  • COVID-19’a neden olan virüs, enfekte kişilerle yakın temas yoluyla bulaşır. Herkes hastalığa yakalanabilir, ancak belirti şiddeti kişiden kişiye değişebilir.

COVID-19’un hayvanlarıma bulaşmasından endişe etmeli miyim?

  • Sığırları etkileyen bir koronavirüs çeşiti olmasına rağmen, Covid- 19 Koronavirüsün sığırları etkilediğine dair bir belirti yoktur. Sığır koronavirüsü, solunum ve sindirim sistemine zarar verir. Erginlerde solunum yolu hastalığı, buzağılarda ishale yol açar. Sığırlar için aşısı halihazırda kullanılmaktadır.

Çiftliğimi COVID-19’un etkilerinden korumak için hangi adımları atabilirim?

Üreticiler ne için hazırlanmalı?    

Üreticiler şu anda ne yapmalı?

  • Düzenli el yıkamaya özen göstermeli, kişisel temizlik ve sağlığa dikkat edilmeli. Üreticiler, el yıkama istasyonlarında ve banyo, dinlenme odaları ve sağım salonları gibi alanlarda el dezenfektanlarına, sabun ve suya bol erişim sağlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve ilgili Bakanlıkların belirlediği önlemlere kesinlikle dikkat edilmelidir. En az 20 saniye boyunca sabunla ellerinizi Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği el yıkama şekillerine göre yıkamalısınız. Sabun ve su yoksa, alkol içeriği % 60 veya daha fazla olan el dezenfektanı kullanılabilir.
  • Yüksek temas yüzeylerini düzenli olarak temizleyin – Üreticiler ve çalışanlar kapı kolları, banyolar, bilgisayarlar, telefonlar, ışık anahtarları gibi yaygın, yüksek temas yüzeylerinin düzenli dezenfeksiyonunu uygulamalıdır.
  • Siz veya çalışanların bir kısmının hastalanma ihtimaline karşın plan yapın.

Üreticiler ve çalışanlar, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı çekiyorsa işe gelmemelidir. Çalışma ortamında sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

  • Tüm işçi üniformaları günlük olarak temizlenmeli veya yıkanmalıdır.
  • Çalışanlar, çiftlikte farklı iş görevleri yapabilmeleri sağlanmalıdır.
  • Çiftlikte zorunlu olmayan çiftlik ziyaretçilerine izin verilmemelidir.
  • Bir çiftlik kendini işçi sıkıntısında  bulursa, komşu işletmelerle işçilerin paylaşılması hakkında plan yapılmalıdır.
  • Çiftlik yöneticileri COVID-19’un herhangi bir belirti veya semptomunu değerlendirmek için her çalışanla günlük olarak etkileşime girmelidir.
  • Kendi kendine bakım uygulama Birçok üretici hayvanlarına bakmakla o kadar meşguldür ki kendilerine bakmayı ihmal ederler. Dengeli beslenme, bol su içmek, stresi yönetmek ve iyi dinlenmek gibi uygulamaların tümü vücut direncinizi yüksek tutacaktır.
Uzmana sor
Sıcaklık Stresi

Sıcaklık Stresi

Süt sığırları, serin havayı seven hayvanlardır. Sığırlar için konfor sıcaklık aralığı 10–15 °C’dir. 25°C’nin üstü, verimlerin düşmeye başladığı kritik sıcaklık noktasıdır. Nisan ve Mayıs aylarının gelmesiyle önce sıcaklık ve sonra nemin artışı ile inekler sıcaklık stresine girmeye başlarlar. Sıcaklık stresinin meydana getirdiği ekonomik kayıpların başlıcaları;

– Azalan süt verimi,

– Ayak-tırnak problemleri,

– Gebe kalamayan inekler

olarak sıralanabilir.

uzmana sor
İneklerin Sıcaklık Stresine Tepkileri

İneklerin Sıcaklık Stresine Tepkileri;

  • Vücut sıcaklıkları 39 derecelere kadar çıkar.
  • Solunum sayısı dakikada 80’i bulur.
  • Ayakta durma süresi artar.
  • Su alımı ve terleme artar. 
  • Hayvan aktiviteleri ve hareketliliği azalır.
  • Yem alımı %10-15 aralığında düşer.   
  • Süt veriminde % 20 veya daha fazla oranda düşüş yaşanır.
  • NaHCo3 yönünden zengin Salyanın bir kısmı ağızdan dışarı akarak İşkembenin asitliğinin düşmesine sebep olur.

Sıcaklık Stresine Karşı Çevresel ve Besleme tedbirleri

 Sıcaklık stresine karşı; Çevresel ve Besleme Tedbirleri alınır.

Çevresel Önlemler:

  •  Gölgelikler oluşturulmalı,
  • İmkan varsa su spreyleme ve fanlar kullanılmalı,
  • En az iki seçenekli suluktan oluşan  temiz ve serin su bulundurulmalı.

Besleme Tedbirleri

  • NaHCO3, MgO, KHCO3 gibi tampon maddeleri eklenmeli.
  • Günün serin saatleri boyunca yemleme yapılmalı, Düşük kalite kaba yemler işkembede daha fazla kaldığı ve vucut sıcaklığını arttırdığı için Yüksek kaliteli kaba yemlerle besleme yapılmalı.
  • İlave enerji kaynağı olarak by-pass yağ eklenmeli, Yem Karmasının hayvanlar tarafından seçilmesine izin verilmemeli,
    Yem Karmasının ısınarak bozuşması engellenmelidir.   Sıcaklık stresi inekler üzerinde o kadar etkilidir ki, ineklerimiz bazen yaz boyu maruz kaldığı sıcaklık stresinin oluşturduğu metabolik çöküntüden ancak  sonbahar aylarının ortalarında çıkabilmektedir. Sonuç olarak Sunar Yem teknik saha ekibi ile görüşerek, Sıcaklık stresinin etkilerini minimize edecek tedbirleri ve stratejileri belirleyebilirsiniz. Teknik ekibimizden yem tüketimindeki düşüşe göre,  rasyonlarınızı yeniden düzenlemek üzere yardım almanızı öneririz.