Şap Hastalığı ve Belirtileri

Şap Hastalığı sığır, manda, koyun ve keçilerde görülen çok bulaşıcı ve hızla yayılan viral bir hastalıktır. Hastalık bulaşan hayvanların ağız, dil ve dudaklarında oluşan yaralardan dolayı yem tüketimi düşer, verim kayıpları yaşanır. Hastalığın öldürücülüğü yüksek değil, fakat bulaşma oranı çok yüksektir.

Sığırlarda hastalık belirtileri; Salyalı ağız, Yüksek ateş, Titreme, Donuk ve cansız bakışlardır.

Maddi Kayıplar; Et ve Süt verimindeki düşüş, Hayvanların gelişiminde gerileme, Gebe hayvanlarda yavru atma, genç hayvanlarda görülebilen ölümlerdir.

İl ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat edilerek, aşılamanın bir an önce yapılması, hayvanların hastalığı hafif atlatmasını sağlayacaktır.

uzmana sor

 

Sunar Buzağı Başlangıç Yemi ile Yiğit

Sunar Buzağı Başlangıç Yemi ile Yiğit;

Buzağı başlangıç yemlerinden beklenti, buzağıların sütten kesimdeki Canlı ağırlığının, doğum ağırlığının en az iki katına çıkmasıdır.

46 kg canlı ağırlıkta doğan Yiğit, 4 günlük yaşta Sunar Buzağı Başlangıç Yemi ile tanıştı. 7. Hafta bitimine kadar Sunar Buzağı Başlangıç Yemi tüketerek 101 kg. Canlı Ağırlık ile sütten kesildi.

Denemede Sunar Buzağı Başlangıç Yemi, bir buzağının doğumdan sütten kesime kadar ihtiyaçlarını fazlasıyla karşıladığı görülmüş; sütten kesimde Yiğit, doğum ağırlığının iki katından fazlası ağırlığa ulaşmıştır.

Sunar Buzağı Başlangıç yemi, yetiştiricilerimizin gönül rahatlığıyla kullanabileceği bir yemdir.

Sunar Yem, Sağlıklı Yem Sunar..

uzmana sor
Mısır Flake
Besiciler, arpa yerine Mısır Flake var artık!
Sahip olduğu lezzet ve kokusuyla, danaların yem tüketimini arttırır.
Arpaya göre %40 daha fazla nişasta ihtiva eder.
Mısır Flake’nin nişastasının % 98’i sindirilir. Arpa’nın ki düşüktür.
Mısır Flake’in enerjisi Arpa’dan % 15 daha fazladır. 1 kg Arpa yerine, 850 gr Mısır Flake kullanarak aynı performansı yakalarsınız..
Mısır danesi Flake işlemi öncesinde elenir, içindeki yabancı madde, koçan, taş, toprak ve mısır kırıklarından ayrıştırılır. Arpa % 5’e kadar yabancı madde içerir.
Arpa kullanımında dışkıda sindirilmemiş arpa taneleri görürken, Mısır Flake haşlama teknolojisi sayesinde tamamen sindirilir. Paranız gübreye karışıp uçmaz.
Yüksek enerji ve nişasta içeriği sayesinde besi Sonunda danalarınızın kısa zamanda semirmesini sağlar. Karkas randımanınızı yükseltir, kârınız arttırır.
Kullanım kolaylığı sağlar. İşletmenizde ezme veya kırma işlemine gerek duymadan direkt kullanabilirsiniz.
Mısır Flake birinci ürün mısırdan üretilir. Kalitesi standarttır. Arpanın kalitesi çok değişkendir.
 
uzmana sor
Kuru Dönem Yemi

Sunar kuru dönem yemi, anyonik özelliği ile doğum sonrası gözlenebilecek güç doğum problemleri, sonun kolay atlılamaması, doğum felci, rahim yolu iltihaplanmaları gibi problemlerin önlenmesini sağlarken, maksimum süt verimliliğini korur.

Uzmana Sor
Koronavirüs Rehberi

Çiftliğinizi COVID-19 Etkilerine Hazırlamak

COVID-19 nasıl bulaşır ve kimler risk altındadır?

  • COVID-19’a neden olan virüs, enfekte kişilerle yakın temas yoluyla bulaşır. Herkes hastalığa yakalanabilir, ancak belirti şiddeti kişiden kişiye değişebilir.

COVID-19’un hayvanlarıma bulaşmasından endişe etmeli miyim?

  • Sığırları etkileyen bir koronavirüs çeşiti olmasına rağmen, Covid- 19 Koronavirüsün sığırları etkilediğine dair bir belirti yoktur. Sığır koronavirüsü, solunum ve sindirim sistemine zarar verir. Erginlerde solunum yolu hastalığı, buzağılarda ishale yol açar. Sığırlar için aşısı halihazırda kullanılmaktadır.

Çiftliğimi COVID-19’un etkilerinden korumak için hangi adımları atabilirim?

Üreticiler ne için hazırlanmalı?    

Üreticiler şu anda ne yapmalı?

  • Düzenli el yıkamaya özen göstermeli, kişisel temizlik ve sağlığa dikkat edilmeli. Üreticiler, el yıkama istasyonlarında ve banyo, dinlenme odaları ve sağım salonları gibi alanlarda el dezenfektanlarına, sabun ve suya bol erişim sağlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve ilgili Bakanlıkların belirlediği önlemlere kesinlikle dikkat edilmelidir. En az 20 saniye boyunca sabunla ellerinizi Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği el yıkama şekillerine göre yıkamalısınız. Sabun ve su yoksa, alkol içeriği % 60 veya daha fazla olan el dezenfektanı kullanılabilir.
  • Yüksek temas yüzeylerini düzenli olarak temizleyin – Üreticiler ve çalışanlar kapı kolları, banyolar, bilgisayarlar, telefonlar, ışık anahtarları gibi yaygın, yüksek temas yüzeylerinin düzenli dezenfeksiyonunu uygulamalıdır.
  • Siz veya çalışanların bir kısmının hastalanma ihtimaline karşın plan yapın.

Üreticiler ve çalışanlar, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı çekiyorsa işe gelmemelidir. Çalışma ortamında sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

  • Tüm işçi üniformaları günlük olarak temizlenmeli veya yıkanmalıdır.
  • Çalışanlar, çiftlikte farklı iş görevleri yapabilmeleri sağlanmalıdır.
  • Çiftlikte zorunlu olmayan çiftlik ziyaretçilerine izin verilmemelidir.
  • Bir çiftlik kendini işçi sıkıntısında  bulursa, komşu işletmelerle işçilerin paylaşılması hakkında plan yapılmalıdır.
  • Çiftlik yöneticileri COVID-19’un herhangi bir belirti veya semptomunu değerlendirmek için her çalışanla günlük olarak etkileşime girmelidir.
  • Kendi kendine bakım uygulama Birçok üretici hayvanlarına bakmakla o kadar meşguldür ki kendilerine bakmayı ihmal ederler. Dengeli beslenme, bol su içmek, stresi yönetmek ve iyi dinlenmek gibi uygulamaların tümü vücut direncinizi yüksek tutacaktır.
Uzmana sor
Sıcaklık Stresi

Sıcaklık Stresi

Süt sığırları, serin havayı seven hayvanlardır. Sığırlar için konfor sıcaklık aralığı 10–15 °C’dir. 25°C’nin üstü, verimlerin düşmeye başladığı kritik sıcaklık noktasıdır. Nisan ve Mayıs aylarının gelmesiyle önce sıcaklık ve sonra nemin artışı ile inekler sıcaklık stresine girmeye başlarlar. Sıcaklık stresinin meydana getirdiği ekonomik kayıpların başlıcaları;

– Azalan süt verimi,

– Ayak-tırnak problemleri,

– Gebe kalamayan inekler

olarak sıralanabilir.

uzmana sor
İneklerin Sıcaklık Stresine Tepkileri

İneklerin Sıcaklık Stresine Tepkileri;

  • Vücut sıcaklıkları 39 derecelere kadar çıkar.
  • Solunum sayısı dakikada 80’i bulur.
  • Ayakta durma süresi artar.
  • Su alımı ve terleme artar. 
  • Hayvan aktiviteleri ve hareketliliği azalır.
  • Yem alımı %10-15 aralığında düşer.   
  • Süt veriminde % 20 veya daha fazla oranda düşüş yaşanır.
  • NaHCo3 yönünden zengin Salyanın bir kısmı ağızdan dışarı akarak İşkembenin asitliğinin düşmesine sebep olur.

Sıcaklık Stresine Karşı Çevresel ve Besleme tedbirleri

 Sıcaklık stresine karşı; Çevresel ve Besleme Tedbirleri alınır.

Çevresel Önlemler:

  •  Gölgelikler oluşturulmalı,
  • İmkan varsa su spreyleme ve fanlar kullanılmalı,
  • En az iki seçenekli suluktan oluşan  temiz ve serin su bulundurulmalı.

Besleme Tedbirleri

  • NaHCO3, MgO, KHCO3 gibi tampon maddeleri eklenmeli.
  • Günün serin saatleri boyunca yemleme yapılmalı, Düşük kalite kaba yemler işkembede daha fazla kaldığı ve vucut sıcaklığını arttırdığı için Yüksek kaliteli kaba yemlerle besleme yapılmalı.
  • İlave enerji kaynağı olarak by-pass yağ eklenmeli, Yem Karmasının hayvanlar tarafından seçilmesine izin verilmemeli,
    Yem Karmasının ısınarak bozuşması engellenmelidir.   Sıcaklık stresi inekler üzerinde o kadar etkilidir ki, ineklerimiz bazen yaz boyu maruz kaldığı sıcaklık stresinin oluşturduğu metabolik çöküntüden ancak  sonbahar aylarının ortalarında çıkabilmektedir. Sonuç olarak Sunar Yem teknik saha ekibi ile görüşerek, Sıcaklık stresinin etkilerini minimize edecek tedbirleri ve stratejileri belirleyebilirsiniz. Teknik ekibimizden yem tüketimindeki düşüşe göre,  rasyonlarınızı yeniden düzenlemek üzere yardım almanızı öneririz.

7 Üstün Özellik

7 Üstün Özellik

Sunar Yem, Sunar Şirketler Grubu bünyesinde bulunan Elita Gıda, Sunar Mısır ve Sunar Özlem şirketlerinden temin ettiği hammaddeler ile yılın 12 ayı aynı kalite ve içerikte yemler üretir.

7 Üstün Özellik

Yemlerimizde enerji kaynağı olarak yağlar, sindirilebilirliği yüksek selüloz kaynakları ve birden fazla dane hammadde ( arpa, mısır, buğday ) kullanıyoruz. Yemlerimiz yüksek enerji içeriğine rağmen işkembe asidozu ve ayak – tırnak sorunlarının yaşanmasını engeller.

7 Üstün Özellik

İnekler doğada 200 çeşit ot yerler. Sunar Yem doğanın bu çeşitliliğinden hareket ederek, yem üretiminde çok çeşitli hammaddeler kullanarak, hayvanların hesap edilemeyen ihtiyaçlarının da karşılanmasını sağlar.

7 Üstün Özellik

İçeriğindeki by-pass yağlar, yem katkıları ve organik minareller sayesinde başlandıktan bir ay sonra, kızgınlık, döl veriminde ve gebe kalma oranlarında artış görülmektedir.

7 Üstün Özellik

Süt verimini doğrudan etkileyen, pahalı ama by-pass özellikli kaliteli protein kaynaklarını en fazla kullanan firma olmakla gurur duyuyoruz.

7 Üstün Özellik

İnekler tat ve kokuya oldukça duyarlı hayvanlardır. Yemlerimizde kullandığımız hammaddelerin lezzetli yapısı sayesinde, doğum yapan inekler yem tüketimlerini kısa zamanda arttırır. Böylece doğum sonrası inekleriniz kondisyon kaybı yaşamaz.

7 Üstün Özellik

Uzman ekibimiz tarafından alınan kaba yem numuneleri laboraturarımızda analizleri yapılarak, rasyon programlarından hayvanlarınızın verimliliğini arttırarak en ekonomik rasyon önerilerinde bulunur. Ayrıca sevk ve idare konusundaki tavsiyeleri ile çiftliğinizin karlılığını arttırır.

Koyun Yetiştiriciliğinde Sağlık Koruma Takvimi

Koyun yetiştiriciliğinde sağlık koruma takvimi

uzmana sor
Büyükbaş Hayvanlarınız İçin Aşı Takvimi

Büyükbaş hayvanlarınız için Aşı Takvimi

uzmana sor
Süt Humması Hastalığı Nedir ?
Süt Humması Nedir ?
 
Süt humması doğumdan sonra genellikle ilk 3 gün içinde yaşlı ve yüksek verimli ineklerde görülür. Süt hummasının nedeni doğum sonrası süt verimiyle birlikte ortaya çıkan yüksek kalsiyum gereksinmesinin karşılanamamasıdır.
Süt hummasına yakalanan hayvanlarda ilk olarak iştah kaybı, dışkılamada azalma ve kulaklar soğuktur. Başta hayvan sendeler, daha sonra ayağa kalkmaz.
Süt hummasıyla beraber;
? Güç doğum,
? Sonun atılamaması,
? Metritis (uterus iltihabı),
? Abomasum kayması,
? Mastitis (meme iltihabı) sorunları gözlenir.
Süt hummasının önlenmesinde;
? Hayvan ilk 3 gün içinde tam olarak sağılmaz ve bu şekilde kandan önemli miktarda Ca çekilmesi önlenebilir.
? Süt hummasının en önemli nedeni kuru dönemde hayvanın yüksek Ca tüketimidir. Kuru dönemde yüksek miktarda kalsiyumca zengin kuru yonca verilmemeli veya az miktarda verilmelidir.
Süt hummasının yaygın görüldüğü sürülerde, kuru dönemin son 3 haftasında anyonik yemleme yapılmalıdır.
? Süt hummasının tedavisinde ise intravenöz, Ca glukonat verilmesi önerilmektedir. Ancak çözeltinin çok hızlı veya yüksek miktarda verilmesi ani ölüm riskini arttırır.
? Süt Humması’ndan şüphe ettiğiniz durumlarda Sunar Yem Teknik Ekibinden yardım alabilir, web sitemizde bulunan Uzmana Sor irtibat sayfamızdan sorularınızı ekibimize iletebilirsiniz.
 
uzmana sor
Asidoz Hastalığı Nedir ?
Asidoz Nedir ?
Asidoz, rumen PH’ının 6.0’nın altına düşmesiyle meydana gelir.
Asidoz’un en önemli belirtileri yem tüketiminde düşme ve düzensiz yem tüketimidir. Diğer belirtiler ise, süt veriminde ve süt yağında düşme, uygun enerji alımına rağmen kötü kondisyon, açıklanamayan ishal, şişme ve ayak sorunları vakalarıdır.
Asidoz’un ana sebepleri nelerdir ?
?Ani yem değişikliği
?Hayvanların yem seçmesi
?Uygun olmayan partikül boyutu
?Rasyon hataları
?Kötü yemlik yönetimi
Asidoz, aynı grup ineklerde dışkı farklılıkları gözlenir. Bu durumda, bazı ineklerin dışkıları katı, bazılarının ise cıvık olacaktır.
Asidoz durumunda ne yapılmalı ?
Yem karmasının;
?homojenitesi
?nemi
?partikül boyutu kontrol edilmelidir.
Son olarak, Rasyon da gözden geçirilmelidir.
Asidoz’dan şüphe ettiğiniz durumlarda Sunar Yem Teknik Ekibinden yardım alabilir, web sitemizde bulunan Uzmana Sor irtibat sayfamızdan sorularınızı ekibimize iletebilirsiniz.
uzmana sor
Ketozis Hastalığı Nedir ?
Ketozis Nedir ?
 
Yüksek verimli süt ineklerinde, enerji gereksinmesinin karşılanamadığı doğum sonrası ilk 3 haftada sıklıkla görülen metabolik bir problemdir.
Ketozis olan hayvanlarda en büyük belirtiler;
iştah yoktur, dışkılama sıklığı azalır, ani süt düşüşü görülür. Hayvan agresif davranışlar gösterir, yem niteliğinde olmayan malzemeler yer.
Ketozis olan hayvanlarda, kanda glikoz düzeyinin düşmesi yağ dokunun mobilizasyonunu (yıkımlanmasını) başlatır. Mobilize olan yağ asitleri, vücutta keton maddelerine dönüşür. İneğin soluğunda, sütte ve idrarda aseton kokusu olur.
Korunmak için;
Yem tüketimini artırıcı önlemler alınmalıdır. (Önlemler hakkında Teknik Ekibimizden bilgi alabilirsiniz)
Kaliteli kaba yemler kullanılmalı.
Doğum öncesindeki hayvanlarda aşırı kilo ya da yüksek kondisyondan kaçınılmalı
Tedavi için;
İlk aşamada oral glikoz kaynağı olarak üç gün boyunca günlük hayvan başına 500 gr. Monopropilen glikol kullanılabilir.
İkinci aşamada damar içi dekstroz verilmelidir.
Tedavi edilen hayvanlar kısa zamanda sürüye katılırlar..
Sunar Yem süt verimi kadar hayvan sağlığını da gözeten yemler üretir.
? Ketozi’ten şüphe ettiğiniz durumlarda Sunar Yem Teknik Ekibinden yardım alabilir, web sitemizde bulunan Uzmana Sor irtibat sayfamızdan sorularınızı ekibimize iletebilirsiniz.
uzmana sor
Üçgün Hastalığı Nedir ?
Üç Gün Hastalığını karşı yapılacaklar;
yağış mevsimi öncesi büyükbaş hayvanlarda görünen Üç Gün hastalığı, sinekler aracılığıyla kan yolu ile bulaşan viral bir hastalıktır. Bir kere yakalanmış hayvanlar ömür boyu bağışıklık kazanır.
Semptomları;
İştahsızlık, Süt veriminde düşme, 40,5 -41 derece ateş, solunum sayısında artış, burun akıntısı, sulu gözyaşı, topallık, kas titremeleri görülür
Tedavisi;
İştah takibi ve ateş takibinin yapılarak, semptom gösteren hayvanlara veteriner hekiminizin önerdiği ateş düşürücü, ağrı kesici, vitamin-mineral takviyesi ve Üç Gün hastalığının yanında gelişebilecek enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanılabilir.
Koruma;
İlk aşamada yapılması gereken sinek mücadelesidir. Sinek dışında hayvandan hayvana bulaşma olmaz. İnsanlara bulaşan bir hastalıkta değildir.
Üç Gün hastalığına yakalanmış hayvanların, gölgelikli bir ortamda ve altlarına kalın altlık serilerek rahat etmeleri sağlanmalıdır. Hasta hayvanların yatış pozisyonları belirli aralıklarla değiştirilmelidir.
Yetiştiriciler, sürüde sıkı bir iştah ve ateş takibi yapmalı, ateşi düşmeyen hayvanlara aşırı soğuk olmayan su ile duşlama yapmalıdır.
uzmana sor