Sunar Yem Blog
Şap Hastalığı sığır, manda, koyun ve keçilerde görülen çok bulaşıcı ve hızla yayılan viral bir hastalıktır. Hastalık bulaşan hayvanların ağız, dil ve dudaklarında oluşan yaralardan dolayı yem tüketimi düşer, verim kayıpları yaşanır. Hastalığın öldürücülüğü yüksek değil, fakat bulaşma oranı çok yüksektir.
Sığırlarda hastalık belirtileri; Salyalı ağız, Yüksek ateş, Titreme, Donuk ve cansız bakışlardır.
Maddi Kayıplar; Et ve Süt verimindeki düşüş, Hayvanların gelişiminde gerileme, Gebe hayvanlarda yavru atma, genç hayvanlarda görülebilen ölümlerdir.
İl ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat edilerek, aşılamanın bir an önce yapılması, hayvanların hastalığı hafif atlatmasını sağlayacaktır.
Sunar Buzağı Başlangıç Yemi ile Yiğit;
Buzağı başlangıç yemlerinden beklenti, buzağıların sütten kesimdeki Canlı ağırlığının, doğum ağırlığının en az iki katına çıkmasıdır.
46 kg canlı ağırlıkta doğan Yiğit, 4 günlük yaşta Sunar Buzağı Başlangıç Yemi ile tanıştı. 7. Hafta bitimine kadar Sunar Buzağı Başlangıç Yemi tüketerek 101 kg. Canlı Ağırlık ile sütten kesildi.
Denemede Sunar Buzağı Başlangıç Yemi, bir buzağının doğumdan sütten kesime kadar ihtiyaçlarını fazlasıyla karşıladığı görülmüş; sütten kesimde Yiğit, doğum ağırlığının iki katından fazlası ağırlığa ulaşmıştır.
Sunar Buzağı Başlangıç yemi, yetiştiricilerimizin gönül rahatlığıyla kullanabileceği bir yemdir.
Sunar Yem, Sağlıklı Yem Sunar..



Sunar kuru dönem yemi, anyonik özelliği ile doğum sonrası gözlenebilecek güç doğum problemleri, sonun kolay atlılamaması, doğum felci, rahim yolu iltihaplanmaları gibi problemlerin önlenmesini sağlarken, maksimum süt verimliliğini korur.
Uzmana Sor
Çiftliğinizi COVID-19 Etkilerine Hazırlamak
COVID-19 nasıl bulaşır ve kimler risk altındadır?
- COVID-19’a neden olan virüs, enfekte kişilerle yakın temas yoluyla bulaşır. Herkes hastalığa yakalanabilir, ancak belirti şiddeti kişiden kişiye değişebilir.
COVID-19’un hayvanlarıma bulaşmasından endişe etmeli miyim?
- Sığırları etkileyen bir koronavirüs çeşiti olmasına rağmen, Covid- 19 Koronavirüsün sığırları etkilediğine dair bir belirti yoktur. Sığır koronavirüsü, solunum ve sindirim sistemine zarar verir. Erginlerde solunum yolu hastalığı, buzağılarda ishale yol açar. Sığırlar için aşısı halihazırda kullanılmaktadır.
Çiftliğimi COVID-19’un etkilerinden korumak için hangi adımları atabilirim?
Üreticiler ne için hazırlanmalı?
Üreticiler şu anda ne yapmalı?
- Düzenli el yıkamaya özen göstermeli, kişisel temizlik ve sağlığa dikkat edilmeli. Üreticiler, el yıkama istasyonlarında ve banyo, dinlenme odaları ve sağım salonları gibi alanlarda el dezenfektanlarına, sabun ve suya bol erişim sağlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve ilgili Bakanlıkların belirlediği önlemlere kesinlikle dikkat edilmelidir. En az 20 saniye boyunca sabunla ellerinizi Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği el yıkama şekillerine göre yıkamalısınız. Sabun ve su yoksa, alkol içeriği % 60 veya daha fazla olan el dezenfektanı kullanılabilir.
- Yüksek temas yüzeylerini düzenli olarak temizleyin – Üreticiler ve çalışanlar kapı kolları, banyolar, bilgisayarlar, telefonlar, ışık anahtarları gibi yaygın, yüksek temas yüzeylerinin düzenli dezenfeksiyonunu uygulamalıdır.
- Siz veya çalışanların bir kısmının hastalanma ihtimaline karşın plan yapın.
Üreticiler ve çalışanlar, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı çekiyorsa işe gelmemelidir. Çalışma ortamında sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.
- Tüm işçi üniformaları günlük olarak temizlenmeli veya yıkanmalıdır.
- Çalışanlar, çiftlikte farklı iş görevleri yapabilmeleri sağlanmalıdır.
- Çiftlikte zorunlu olmayan çiftlik ziyaretçilerine izin verilmemelidir.
- Bir çiftlik kendini işçi sıkıntısında bulursa, komşu işletmelerle işçilerin paylaşılması hakkında plan yapılmalıdır.
- Çiftlik yöneticileri COVID-19’un herhangi bir belirti veya semptomunu değerlendirmek için her çalışanla günlük olarak etkileşime girmelidir.
- Kendi kendine bakım uygulama Birçok üretici hayvanlarına bakmakla o kadar meşguldür ki kendilerine bakmayı ihmal ederler. Dengeli beslenme, bol su içmek, stresi yönetmek ve iyi dinlenmek gibi uygulamaların tümü vücut direncinizi yüksek tutacaktır.


Sıcaklık Stresi
Süt sığırları, serin havayı seven hayvanlardır. Sığırlar için konfor sıcaklık aralığı 10–15 °C’dir. 25°C’nin üstü, verimlerin düşmeye başladığı kritik sıcaklık noktasıdır. Nisan ve Mayıs aylarının gelmesiyle önce sıcaklık ve sonra nemin artışı ile inekler sıcaklık stresine girmeye başlarlar. Sıcaklık stresinin meydana getirdiği ekonomik kayıpların başlıcaları;
– Azalan süt verimi,
– Ayak-tırnak problemleri,
– Gebe kalamayan inekler
olarak sıralanabilir.
İneklerin Sıcaklık Stresine Tepkileri;
- Vücut sıcaklıkları 39 derecelere kadar çıkar.
- Solunum sayısı dakikada 80’i bulur.
- Ayakta durma süresi artar.
- Su alımı ve terleme artar.
- Hayvan aktiviteleri ve hareketliliği azalır.
- Yem alımı %10-15 aralığında düşer.
- Süt veriminde % 20 veya daha fazla oranda düşüş yaşanır.
- NaHCo3 yönünden zengin Salyanın bir kısmı ağızdan dışarı akarak İşkembenin asitliğinin düşmesine sebep olur.
Sıcaklık stresine karşı; Çevresel ve Besleme Tedbirleri alınır.
Çevresel Önlemler:
- Gölgelikler oluşturulmalı,
- İmkan varsa su spreyleme ve fanlar kullanılmalı,
- En az iki seçenekli suluktan oluşan temiz ve serin su bulundurulmalı.
Besleme Tedbirleri
- NaHCO3, MgO, KHCO3 gibi tampon maddeleri eklenmeli.
- Günün serin saatleri boyunca yemleme yapılmalı, Düşük kalite kaba yemler işkembede daha fazla kaldığı ve vucut sıcaklığını arttırdığı için Yüksek kaliteli kaba yemlerle besleme yapılmalı.
- İlave enerji kaynağı olarak by-pass yağ eklenmeli, Yem Karmasının hayvanlar tarafından seçilmesine izin verilmemeli,
Yem Karmasının ısınarak bozuşması engellenmelidir. Sıcaklık stresi inekler üzerinde o kadar etkilidir ki, ineklerimiz bazen yaz boyu maruz kaldığı sıcaklık stresinin oluşturduğu metabolik çöküntüden ancak sonbahar aylarının ortalarında çıkabilmektedir. Sonuç olarak Sunar Yem teknik saha ekibi ile görüşerek, Sıcaklık stresinin etkilerini minimize edecek tedbirleri ve stratejileri belirleyebilirsiniz. Teknik ekibimizden yem tüketimindeki düşüşe göre, rasyonlarınızı yeniden düzenlemek üzere yardım almanızı öneririz.
7 Üstün Özellik
Sunar Yem, Sunar Şirketler Grubu bünyesinde bulunan Elita Gıda, Sunar Mısır ve Sunar Özlem şirketlerinden temin ettiği hammaddeler ile yılın 12 ayı aynı kalite ve içerikte yemler üretir.

7 Üstün Özellik
Yemlerimizde enerji kaynağı olarak yağlar, sindirilebilirliği yüksek selüloz kaynakları ve birden fazla dane hammadde ( arpa, mısır, buğday ) kullanıyoruz. Yemlerimiz yüksek enerji içeriğine rağmen işkembe asidozu ve ayak – tırnak sorunlarının yaşanmasını engeller.

7 Üstün Özellik
İnekler doğada 200 çeşit ot yerler. Sunar Yem doğanın bu çeşitliliğinden hareket ederek, yem üretiminde çok çeşitli hammaddeler kullanarak, hayvanların hesap edilemeyen ihtiyaçlarının da karşılanmasını sağlar.

7 Üstün Özellik
İçeriğindeki by-pass yağlar, yem katkıları ve organik minareller sayesinde başlandıktan bir ay sonra, kızgınlık, döl veriminde ve gebe kalma oranlarında artış görülmektedir.

7 Üstün Özellik
Süt verimini doğrudan etkileyen, pahalı ama by-pass özellikli kaliteli protein kaynaklarını en fazla kullanan firma olmakla gurur duyuyoruz.

7 Üstün Özellik
İnekler tat ve kokuya oldukça duyarlı hayvanlardır. Yemlerimizde kullandığımız hammaddelerin lezzetli yapısı sayesinde, doğum yapan inekler yem tüketimlerini kısa zamanda arttırır. Böylece doğum sonrası inekleriniz kondisyon kaybı yaşamaz.

7 Üstün Özellik
Uzman ekibimiz tarafından alınan kaba yem numuneleri laboraturarımızda analizleri yapılarak, rasyon programlarından hayvanlarınızın verimliliğini arttırarak en ekonomik rasyon önerilerinde bulunur. Ayrıca sevk ve idare konusundaki tavsiyeleri ile çiftliğinizin karlılığını arttırır.

Koyun yetiştiriciliğinde sağlık koruma takvimi




Büyükbaş hayvanlarınız için Aşı Takvimi


























